BORA, A powiedz jeszcze jaki masz przebieg?
[O2] Stuknięcia i drgania dźwigni zmiany biegów przy zmianie
Zwiń
X
-
[O2] Stuknięcia i drgania dźwigni zmiany biegów przy zmianie
Witam,
Dzisiaj w mojej 02 ujawniły się jakieś dziwne dźwięki (jakby stuknięcie) w momencie zwalniania sprzęgła przy zmianie biegu na wyższy. Dźwiękowi towarzyszy czasem delikatna wibracja dźwigni zmiany biegów. Wczoraj gdy wracałem z pracy wszystko było w porządku. Opisane objawy ujawniły się dzisiaj rano.
Auto na gwarancji, 10k km zrobione. Silnik 1.4 TSI.
Ma ktoś jakieś pomysły co może być przyczyną takim objawów?
-
-
Re: Stuknięcia i drgania dźwigni zmiany biegów przy zmianie
Zamieszczone przez 1st2Witam,
Dzisiaj w mojej 02 ujawniły się jakieś dziwne dźwięki (jakby stuknięcie) w momencie zwalniania sprzęgła przy zmianie biegu na wyższy. Dźwiękowi towarzyszy czasem delikatna wibracja dźwigni zmiany biegów. Wczoraj gdy wracałem z pracy wszystko było w porządku. Opisane objawy ujawniły się dzisiaj rano.
Auto na gwarancji, 10k km zrobione. Silnik 1.4 TSI.
Ma ktoś jakieś pomysły co może być przyczyną takim objawów?
- jest zimno/mokro na dworze oraz
- puszczę sprzęgło nie dodając odpowiednio dużo gazu
Zaczęło się tak po przejechanych 2-3 tysiącach km, jak żona prowadzi - odgłos nie występuje. Wibracji dźwigni zmiany biegów nie stwierdziłem, ale zwrócę na to uwagę.
Byłem z tym w ASO Wimar na Jerozolimskich w Warszawie, gdzie stwierdzili, że taki odgłos może być normalny przy gwałtowniejszym puszczeniu sprzęgła i to żaden problem, ale wiadomo jak to z ASO...
Komentarz
-
-
Małe uaktualnienie:
- dźwięk to zdecydowanie odgłos bardzo krótkiego tarcia części o część; trudno jedno znacznie stwierdzić czy chodzi o kombinację metal-guma, metal-plastik czy coś podobnego.
- dźwięk występuje zarówno przy załączaniu sprzęgła jak i wyłączaniu sprzęgła przy zmianie biegów. Przy zrzucaniu biegu na niższy dźwięk pojawia się rzadziej.
- intensywność występowania objawów zdaje się zmniejszać wraz z czasem i zwiększaniem dynamiki jazdy.
- dźwięk wydobywa się zdecydowanie spod miejsca w którym jest dźwignia zmiany biegów.
Komentarz
-
Komentarz